Case #01: Stedelijk Museum beveiligt bouwplaats met Axis camera’s

IP-technologie zorgt voor bewaking op afstand.

Opdracht
Het Stedelijk Museum in Amsterdam is aan het verbouwen. Terwijl de collectie van het museum rondreist wordt het bestaande museum grondig verbouwd. Aangezien diefstallen en vernielingen een groot probleem zijn op bouwplaatsen wordt de omgeving in de gaten gehouden met camera’s. Daardoor zijn de bouwmaterialen, machines en apparaten min of meer veilig en komt de voortgang van het bouwproject niet in gevaar.

Oplossing
Het Stedelijk Museum koos voor uitbesteden van de beveiliging aan Spyke Security. Zij plaatsen mobiele opstellingen met schijnwerpers, luidsprekers, een PIR-bewegingsdetector en verschillende netwerkcamera’s. Deze camera’s bewaken ’s nachts het bouwterrein en maken het eenvoudig om op afstand het terrein te bewaken.

Resultaat
Dankzij de camera-installatie is het museum in staat om de bouwplaats te bewaken en te beveiligen. Ook is het eenvoudig om gebeurtenissen terug te kijken, daardoor is achteraf opsporen van eventuele vandalen of dieven een stuk eenvoudiger geworden.

Op weg naar nieuwbouw
Het Amsterdamse Stedelijk Museum, dat een groot aantal van de Amsterdamse kunstwerken beheert, is al enige jaren grondig aan het verbouwen. Op de bestaande locatie op het Museumplein wordt een deel van het bestaande museum verbouwd en ook wordt er compleet nieuwe vleugel bijgebouwd. De collectie van het Stedelijk Museum reist in tussentijd rond door de stad en hangt in wisselende samenstelling op verschillende plaatsen. Eind 2009 is de reis ten einde dan zal de collectie weer verenigd worden voor de heropening van het Stedelijk Museum.

Om de deadline van de oplevering van het nieuwe Stedelijk Museum niet in gevaar te brengen werd gekozen voor beveiliging van de bouwplaats. Dit werd uitbesteed aan Spyke Security uit Alkmaar. Dit bedrijf levert innovatieve oplossingen voor camerabewaking en –service op afstand. In samenwerking met technologieleverancier Secured by Web werd een complete cameraoplossing ontwikkeld, geïmplementeerd en tot op heden beheerd. De installatie bestaat uit een mobiele opstelling met schijnwerpers, luidsprekers, een PIR-bewegingsdetector en twee types Axis netwerkcamera’s. Dit gaat om één fixed position camera van het type AXIS 221 en drie pan-tilt-zoom camera’s van het type AXIS 214 PTZ.

“Camerabewaking op bouwterreinen is in opkomst”, vertelt René den Dekker, directeur van Spyke Security. “Diefstal en vernieling op bouwplaatsen is een groot probleem. Het vele – vaak specialistische – bouwmaterialen en machines maken een nachtelijke bouwplaats tot geliefd doelwit van inbrekers. Daardoor is al menige oplevering van een bouwproject uitgesteld. Beveiligingsmaatregelen zoals hekken en rondrijdende surveillanten zijn dan vaak niet afdoende. Er is meer nodig.”

Wifi en IP
Voor het Stedelijk Museum is gekozen voor een mobiele opstelling met daarin vier IP-camera’s. Deze zijn via een wifi-verbinding verbonden met een server die in een keet op het terrein staat. Deze server is vervolgens via ADSL verbonden met internet zodat de videobeelden kunnen worden bekeken in de centrale meldkamer van Spyke Security. Er is bewust gekozen voor Axis netwerk camera’s volgens Axis-partner Secured by Web. Bart Sebregts, technisch directeur: “De keuze voor Axis camera’s was snel gemaakt. De camera’s hebben drie jaar garantie en beschikken over de juiste stabiliteit en een laag bandbreedtegebruik die nodig was voor de verzending van de camerabeelden.”

Daarnaast is de installatie nog uitgebreid met schijnwerpers en luidsprekers. Wanneer een onbevoegde het bouwterrein betreedt en vervolgens wordt betrapt floepen de schijnwerpers aan en kan de beveiliger in de meldkamer via de audiofunctionaliteit de betreffende persoon direct toespreken. Het effect van het onderwacht toespreken van een onbevoegd persoon blijkt in de praktijk vaak tot een grote schrik en een snelle vlucht te leiden.

Resultaten en toekomst
“Echte problemen zijn er nog niet geweest rond de bouwplaatsbeveiliging bij het Stedelijk Museum”, stelt Den Dekker vast. “Er is weinig overlast op het bouwterrein en ook met de camera’s zelf wordt niet geknoeid. Deze zitten in vandaalbestendige behuizingen en zijn op grote hoogte binnen de omheining opgesteld.” Van de gehele installatie gaat dus vooral een preventieve werking uit. En daarmee voldoet de camera-installatie prima aan zijn doel; namelijk het voorkomen van vandalisme en diefstal.